24 Ιανουαρίου 2008

ΚΟΦΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!!!


ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Το κάπνισμα είναι μία πολύ άσχημη συνήθεια, πολύ διαδεδομένη. Νέοι, από αρκετά νωρίς αρχίζουν να καπνίζουν, αγνοώντας εντελώς τις συνέπειες του καπνίσματος. Κι όμως, το κάπνισμα είναι πολύ βλαβερό και προκαλεί αρκετές ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με ιατρικές στατιστικές, οι άνθρωποι που καπνίζουν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο των πνευμόνων ή του λαιμού. Η νικοτίνη που υπάρχει στο τσιγάρο κατακάθεται στα πνευμόνια και σιγά σιγά τα καταστρέφει. Στην Ελλάδα από παρατηρήσεις στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο όπου εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 66.939 καρκινοπαθών που νοσηλεύθηκαν από το 1967-1981, και 65.149 ατόμων που πέθαναν στο διάστημα από 1956-1983, προέκυψε ότι αυξήθηκαν κατά 475% οι θανάτοι από καρκίνο των πνευμόνων στη χώρα μας μέσα στα τελευταία 28 χρόνια.
Το τσιγάρο επίσης είναι πολύ βλαβερό στα νέα παιδιά. Πολλοί νέοι νομίζουν πως αρχίζοντας να καπνίζουν, θα καταφέρουν να προσελκύσουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των μεγάλων. Άλλοι το κάνουν για επίδειξη για να δείξουν δηλαδή ότι είναι μεγάλοι πια. Άλλοι καπνίζουν για να μην τους περάσουν οι φίλοι τους για οπισθοδρομικούς ή καθυστερημένους. Μερικοί το ξεκινούν από αστείο και χωρίς να το καταλάβουν αποχτούν την κακή αυτή συνήθεια.
Με κάθε τσιγάρο ο καπνιστής κόβει από το χρόνο της ζωής του 5,5 λεπτά της ώρας. Δηλαδή αυτός που καπνίζει 25 χρόνια από 20 τσιγάρα την ημέρα αφαιρεί 4,6 χρόνια ζωής. Το τσιγάρο είναι μία βλαβερή συνήθεια που έχει συνέπειες και στα οικονομικά. Το χαρτζιλίκι τους πολλοί το ξοδεύουν για τσιγάρα, ενώ θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν πολύ καλύτερα.
Το τσιγάρο δεν κάνει κακό μόνο σε εκείνον που καπνίζει, αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται γύρω του. Όπου υπάρχει κλειστός χώρος πρέπει να απαγορεύεται το κάπνισμα γιατί όταν κάποιος καπνίζει σε έναν κλειστό χώρο, μολύνει τον αέρα, τον κάνει αποπνιχτικό και προξενεί μεγάλη ενόχληση στους γύρω του.
Εκείνοι που καπνίζουν δεν είναι σε θέση να επιδοθούν στον αθλητισμό. Το τσιγάρο ελαττώνει την αντοχή τους κι έτσι δεν μπορούν να τρέξουν ή να κολυμπήσουν με άνεση. Κουράζονται εύκολα, ανασαίνουν βαριά και συνήθως βήχουν δυνατά τα πρωινά.
Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε μια ζωή υγιεινή και στο κάπνισμα. Γιατί το κάπνισμα μειώνει την ζωή μας και ειδικά για μας τους νέους.

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

1 σχόλιο:

tzabaman είπε...

Όλα καλα στη θεωρία φίλε Γίαννη αλλα στην πράξη μηδεν. Ενώ οι καπνιστές τα ξέρουν όλα αυτά αντί να μειώνονται αυξάνονται (σαν τα ποντικια ένα πράμα) και εκτός αυτού μεταδίδουν την κακία συνήθεια τους και τις συνεπειες της στους μη καπνιστές. Φίλοι μη καπνιστές, ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΡΑ!!!!