1 Μαρτίου 2009

Στη... σύλληψη 13,5 εκατ. καρτοκινητών τηλεφώνων προχωρεί τώρα η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό που της προκάλεσε η δεύτερη κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο των Παλαιοκώστα- Ριτζάι από τις φυλακές του Κορυδαλλού!

Η κυβέρνηση, στην αγωνιώδη προσπάθειά της να εμφανίσει μέτρα κατά της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση περιστατικών του κοινού ποινικού δικαίου, ανακοίνωσε χθες εσπευσμένα ότι προχωρεί- μεταξύ άλλων- και σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της ανωνυμίας των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων.

«Πρόκειται για μέτρο ανέφικτο και χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα» ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει επειγόντως στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Οι κάτοχοι καρτοκινητών θα υποχρεώνονται πλέον να καταχωρίζουν τα προσωπικά στοιχεία τους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (και όχι στα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα από τα οποία αγοράζουν τώρα τους αριθμούς των καρτοκινητών), όπως συμβαίνει με τους κατόχους τηλεφωνικών συνδέσεων

ΜΕ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΦΜ

Οι κάτοχοι καρτοκινητών θα ταλαιπωρηθούν δίνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία στις εταιρείες τηλεφωνίας: αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ και διεύθυνση

με συμβόλαιο, οι οποίοι δηλώνουν αριθμό ταυτότητας, ΑΦΜ και τη διεύθυνσή τους.

Ανατροπή νομοθεσίας
«Η ανωνυμία στη χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προστατεύεται από την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία» τονίζει εκ μέρους της εταιρείας Wind ο διευθυντής Επικοινωνίας κ. Γιώργος Τσαπρούνης. Όπως ο ίδιος προσθέτει, θα πρέπει να ανατραπεί πλήρως η υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία όχι μόνο επιτρέπει, αλλά υποχρεώνει τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να παρέχουν τη δυνατότητα διατήρησης της ανωνυμίας ή ψευδωνύμου στους χρήστες κινητών τηλεφώνων. «Ο φορέας παροχής διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών οφείλει, στον βαθμό που αυτό είναι τεχνικώς εφικτό, να καθιστά δυνατή τη χρήση και πληρωμή των υπηρεσιών αυτών ανωνύμως ή με ψευδώνυμο. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της τεχνικής δυνατότητας της ανώνυμης και ψευδώνυμης χρήσης και πληρωμής των υπηρεσιών αυτών, γνωμοδοτεί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην παράγραφο 7 του άρθρου 5 του νόμου 3471/2006.

Τα στελέχη των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας εκτιμούν ότι η διαδικασία που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι άμεσα εφαρμόσιμη, δεδομένου ότι σήμερα περίπου τα 2/3 των κινητών είναι καρτοκινητά και όχι συνδέσεις με συμβόλαιο. Μάλιστα τονίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση θα προκαλέσει ανατροπές στην αγορά, καθώς από το σύνολο των περίπου 18,5 εκατ. συνδέσεων στην Ελλάδα, οι 13,5 εκατ. είναι συνδέσεις καρτοκινητών, που έχουν διατεθεί ακόμα και από τα περίπτερα.

Στις άλλες χώρες
Την αγορά καρτών κινητών τηλεφώνων με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας έχουν καθιερώσει τα τελευταία χρόνια αρκετές χώρες (αναφέρονται στο γράφημα που δημοσιεύουμε παραπλεύρως), κυρίως για λόγους προστασίας από τρομοκρατικές επιθέσεις. Επίσης στη Βουλγαρία έχει ήδη ετοιμαστεί νόμος για τον οποίο αναμένεται να γνωμοδοτήσει η εθνική αρχή τηλεπικοινωνιών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε από την 1η Ιανουαρίου του 2010 να αρχίσει η άρση της ανωνυμίας. Το ίδιο και στην Πολωνία, η οποία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. για την εφαρμογή τους σε 1-2 χρόνια.


«Μέτρο ανέφικτο και χωρίς αντίκρυσμα»

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου (το οποίο εξαρχής οι εκπρόσωποι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας χαρακτήρισαν ανέφικτο και χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα) δεν μπορεί να αποτρέψει τη χρήση των καρτοκινητών για αξιόποινες πράξεις, καθώς οι ύποπτοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν εισαγόμενες κάρτες από άλλες χώρες όπου η πώλησή τους θα είναι ελεύθερη. Εξάλλου, τονίζουν οι εταιρείες, κάποιος θα μπορεί να αγοράζει δέκα αριθμούς με την ταυτότητά του και στη συνέχεια να τους χαρίζει σε τρίτους, κάτι που είναι αδύνατο να ποινικοποιηθεί.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα ισχύσει για τους περίπου 15 εκατ. ξένους τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας. Θα υποχρεώνονται να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού και τα προσωπικά στοιχεία τους μόλις μπαίνουν στην Ελλάδα, ώστε να έχουν κάλυψη δικτύου στη διάρκεια των διακοπών τους; Πάντως στην περίπτωση που επιχειρηθεί η καταγραφή των υφιστάμενων κατόχων καρτοκινητών, αναμένεται να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα. Οι κάτοχοί τους αφενός θα υποχρεωθούν να υποβληθούν σε ταλαιπωρία (ουρές κ.λπ., προκειμένου να ταυτοποιήσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου με τα στοιχεία τους, αφετέρου θα εγερθεί νομικό ζήτημα δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου, καθώς η εκ των υστέρων άρση της ανωνυμίας συνιστά μονομερή αλλαγή των όρων αγοράς καρτοκινητού.


Καλύτερη αστυνόμευση επικαλέστηκε ο Μαρκογιαννάκης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr

ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ αστυνόμευσης επικαλέστηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είναι ο «εμπνευστής» της πρότασης για την ονομαστικοποίηση των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων. «Η ελληνική νομοθεσία έχει μείνει πίσω στο θέμα αυτό και μας έχει ξεπεράσει το έγκλημα. Οι φυλακισμένοι κλείνουν δουλειές μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα με καρτοκινητά τηλέφωνα, ενώ κακοποιοί απάγουν, απειλούν και εκβιάζουν χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να τους εντοπίσει», είπε στα «ΝΕΑ» ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είχε στείλει αρχικά επιστολή για το θέμα αυτό στον υπουργό Μεταφορών Ευ. Στυλιανίδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικ. Δένδια στις 12 Φεβρουαρίου.

«Εκδόθηκε οδηγία»
Όπως επισημαίνει στην επιστολή του προς τους δύο συναδέλφους του, «εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η 2006/24 οδηγία η οποία θέτει συγκεκριμένο και σαφές πλαίσιο για τα ως άνω ζητήματα με στόχο τη σύγκλιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικείας νομοθεσίας για τη συλλογή και διατήρηση δεδομένων από τις εταιρείες- παρόχους και την αξιοποίηση αυτών από τις διωκτικές αρχές για τη διερεύνηση, βεβαίωση και δίωξη εγκλημάτων». Στις 15 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία ενσωμάτωσης, την οποία ήδη εφαρμόζουν 8 ευρωπαϊκά κράτη και συζητούν άλλα τρία. Τις αλλαγές αυτές είχαν προτείνει στον κ. Μαρκογιαννάκη ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από την απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, όπου οι απαγωγείς του χρησιμοποίησαν καρτοκινητά τηλέφωνα στις επικοινωνίες τους με την οικογένεια του εφοπλιστή, χωρίς να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους από την ΕΛ.ΑΣ. Οι αξιωματικοί επέμεναν πως η διαλεύκανση πολλών εγκλημάτων θα γίνει εύκολη, εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις για την ταυτοποίηση των ιδιοκτητών των καρτοκινητών τηλεφώνων.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4503831

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: