3 Μαρτίου 2009

Απο την christinakyparissia@yahoo.gr


ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ» ΝΕΑΡΟΥ ΑΦΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 24ΧΡΟΝΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Εισαγγελική έρευνα για τον πρόσφυγα που αυτο...στραγγαλίστηκε


Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗΝεαρός Αφγανός πρόσφυγας έχασε τη ζωή του μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα, οι υπεύθυνοι του οποίου διαβεβαίωσαν τους οικείους του ότι ο θάνατος επήλθε από αυτοκτονία διά... στραγγαλισμού.

Η τουλάχιστον περίεργη υπόθεση «αυτοκτονίας», όπου ο αυτόχειρας φέρεται να τύλιξε μόνος του την μπλούζα του στον λαιμό του και να στραγγαλίστηκε, ερευνάται από την Εισαγγελία της Αθήνας, καθώς οι οικείοι τού θανόντος καταγγέλλουν ότι ο θάνατος προφανώς επήλθε από βασανιστήρια και με μήνυσή τους ζητούν την ποινική δίωξη των «άγνωστων προς το παρόν δραστών, πιθανώς αστυνομικών υπαλλήλων, του Τμήματος Ασφαλείας Ελληνικού».

Στην αναφορά τους προς τον εισαγγελέα τα δυο αδέρφια του εκλιπόντος, για τον θάνατο του οποίου «η επίσημη ενημέρωση είναι ότι \"στραγγαλίστηκε\" μόνος του προκειμένου να αυτοκτονήσει», παραθέτουν μια σειρά από ερωτήματα που εύλογα ανακύπτουν από τα στοιχεία, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι οι δύο μηνυτές κατάφεραν να εντοπίσουν πού βρίσκεται η σορός του αδερφού τους μια εβδομάδα μετά τον θάνατό του για να διαπιστώσουν «κοιτάζοντας το πτώμα του μώλωπες-στίγματα σε διάφορα σημεία του σώματος».

Ηταν καλά

Τι υποστηρίζουν στη μήνυση για τον θάνατο του αδερφού τους και γιατί ζητούν τη δίωξη των υπευθύνων για «διακεκριμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας»;

Σύμφωνα με το χρονικό του αναπάντεχου θανάτου ενός ανθρώπου που κρατούνταν για περίπου δύο εβδομάδες στο Τμήμα (είχε ανακύψει θέμα με τα χαρτιά παραμονής του):

- Οι συγκρατούμενοί του στο Α.Τ. βεβαιώνουν ότι «ήταν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, μέχρι που ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, το πρωί της 15ης Φεβρουαρίου και ώρα 10.30 π.μ, απ\' όπου δεν ξαναγύρισε».

- Τα δυο αδέρφια του ενημερώθηκαν τηλεφωνικά από συγκρατούμενό του ότι ο Najib είχε αποβιώσει και, σύμφωνα με τα λεγόμενα της αστυνομίας, «τούτο είχε συμβεί στις 6.00 π.μ., ώρα κατά την οποία όλοι οι συγκρατούμενοί του βεβαιώνουν ότι ήταν μαζί τους στον ίδιο χώρο κράτησης».

-Ο Najib ανέμενε να βγει καθώς «παράτυπα κρατούνταν επί δυο εβδομάδες, ήταν αισιόδοξος, ενώ δεν υπήρχε περίπτωση να προβεί σε αυτοκτονία, καθώς είναι θρήσκος και η πίστη μας απαγορεύει την αυτοκτονία ως μέσο λύτρωσης από τα δεινά». Είχε επίσης «αισιόδοξο χαρακτήρα ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες, όπως ο πόλεμος».

-Μετά την κατάληξή του «προσπαθούσαμε επί μια εβδομάδα να εντοπίσουμε το σώμα του κι όταν τελικά μάθαμε ότι βρισκόταν στο Νεκροτομείο Αθήνας, πήγαμε στις 21 Φεβρουαρίου όπου διαπιστώσαμε τους μώλωπες, γι\' αυτό κι επιχειρήσαμε να φωτογραφίσουμε το άψυχο σώμα για να έχουμε αποδείξεις ότι υπήρξε θύμα βασανισμών και ενδεχομένως δολοφονικής σε βάρος του ενέργειας. Μας το απαγόρευσαν ρητά, όπως και να \'χουμε πρόσβαση στην έκθεση νεκροτομής».

Την ίδια μάλιστα ημέρα «απευθυνθήκαμε με έγγραφη αναφορά στον εισαγγελέα Υπηρεσίας ο οποίος δεν δέχτηκε να την παραλάβει, χαρακτηρίζοντάς την \"τεφτέρι\" και λέγοντας ότι τον καλύπτει η διενεργηθείσα νεκροτομή».

Γι\' αυτούς τους λόγους οι δυο νεαροί Αφγανοί προσέφυγαν στον γνωστό δικηγόρο, πρόεδρο της οργάνωσης Δικηγόροι χωρίς Σύνορα, Κώστα Κούτρα.

Στη μήνυση που συντάχθηκε από τους δικηγόρους Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα και Κώστα Κούτρα, αφού επισημαίνεται ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε ανεξερεύνητο το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας κατά το χρονικό διάστημα κράτησής του και μόνο», αιτούμαστε να διαταχθεί άμεσα «εκ νέου νεκροψία και νεκροτομή. Να μας επιτραπεί αυθημερόν να φωτογραφίσουμε το σώμα (πριν επέλθει αλλοίωση), να μας χορηγηθούν επίσημα αντίγραφα όλων των εγγράφων που τον αφορούν και πιστοποιούν τα \"αίτια\" θανάτου».

Απ\' την πλευρά της η κ. Κούτρα, που είναι πρόεδρος της ΜΚΟ «Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», πέραν των ερωτημάτων που αφορούν τις συνθήκες θανάτου του πρόσφυγα, αναφέρεται και στο ότι «τα μέλη των οικονομικά και κοινωνικά αδύναμων αυτών ομάδων θα πρέπει να διευκολύνονται στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και να αντιμετωπιστούν από την Πολιτεία, τη Δικαιοσύνη και την ελληνική κοινωνία ως άνθρωποι και όχι ως απλοί αριθμοί. Ας μη λησμονούμε ότι, μέχρι προσφάτως, αποτελούσαμε κι εμείς οι ίδιοι χώρα εξαγωγής μεταναστών».*
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2009

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: