20 Αυγούστου 2009

Λήγει το πρόγραμμα αλλαγής κλιματιστικών

Λήγει το Σάββατο το πρόγραμμα της επιδοτούμενης απόσυρσης και αντικατάστασης των παλαιών κλιματιστικών του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου και σύμφωνα με το υπουργείο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, δεδομένου ότι το ύψος της σχετικής δημόσιας δαπάνης από 15 εκατ. Ευρώ που ήταν αρχικά ξεπέρασε τα 43 εκατ. Ευρώ λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μεγάλης ανταπόκρισης των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται σε καθημερινή βάση, μέσω του εξειδικευμένου πληροφορικού συστήματος της δράσης, έως τις 17 Αυγούστου 2009: Αντικαταστάθηκαν και ανακυκλώθηκαν 131.504 παλαιά κλιματιστικά, σχεδόν τριπλάσια του αρχικού στόχου, που ήταν 45.000.

Η εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται σε 49,56 γιγαβατώρες/έτος όταν η αρχική εκτίμηση ήταν 16,96 γιγαβατώρες/έτος.

Η μείωση των εκπομπών CO2 εκτιμάται σε 43,61 χιλιάδες τόνους/έτος, με αρχική εκτίμηση τη μείωση κατά 14,9 χιλιάδες τόνους/έτος.

Ο μέσος όρος των πωλήσεων κλιματιστικών ανά ημέρα ανέρχεται σε 2.267, από την αρχική ημερομηνία υλοποίησης μέχρι σήμερα. Ωστόσο τις πρώτες μέρες εφαρμογής της μέτρου ο ημερήσιος μέσος όρος των πωλήσεων ήταν περίπου 4.000 κλιματιστικά!

Στην μεγάλη επιτυχία της δράσης συνέβαλλε τόσο ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της όσο και η κατάλληλη ενημέρωση των πολιτών μέσω της ιστοσελίδας της δράσης, του Γραφείου Αρωγής Χρηστών και του ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στα καταστήματα, καθώς και στη σχετική διαφήμιση και προβολή που έγινε από πολλά καταστήματα.

Όμως, παρά την χρησιμότητα του προγράμματος στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, οι αντιδράσεις δεν έλειψαν.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο ΣΥΝ υποστηρίζει: "Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι το πρόγραμμα είχε επιτυχία και χιλιάδες κλιματιστικά, περισσότερα των προσδοκιών της, αντικαταστάθηκαν με νέα.

Πέρα όμως από τα νούμερα των νέων κλιματιστικών που πουλήθηκαν, ενδιαφέρον θα έχει να μάθουμε για την ποσότητα των ψυκτικών αερίων που συλλέχθηκαν και τι απέγιναν αυτά τα απόβλητα . Είναι γνωστό ότι τα ψυκτικά αέρια είναι υπεύθυνα κατά κύριο λόγο για την τρύπα του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Επειδή όμως κανένα πρόγραμμα διαχείρισης των αερίων αποβλήτων των παλαιών κλιματιστικών δεν ανακοινώθηκε και κανένα νούμερο για την ποσότητα των αερίων που συλλέχθηκαν δεν ακούστηκε, το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψυκτικών αερίων κατέληξαν στην ατμόσφαιρα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συνεπών επαγγελματιών του κλάδου."

ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: