3 Ιουνίου 2011

Γερμανία: «Οπως η Ιαπωνία μετά τη Φουκουσίμα είναι η Ελλάδα»
Το Βερολίνο δεν θα βοηθήσει την Αθήνα πάση θυσία. «Ξεχάστε το αυτό, αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πει όχι στη βοήθεια» δήλωσε την Τρίτη (31/5) στο «Βήμα» πηγή του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Ούτε η Γερμανία, ούτε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα πλήρωναν ποτέ τη δόση τους, ή, ακόμη περισσότερο, θα κατέβαλαν επιπλέον και το ποσό που θα αρνιόταν να πληρώσει το ΔΝΤ. «Ή θα υπάρξει κοινή λύση, ή απολύτως καμία» πρόσθεσε.

Όλα θα εξαρτηθούν λοιπόν από τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο της Eurogroup στη βάση της έκθεσης που συντάσσει ήδη η τρόικα. Ο πρώτος γύρος τους αρχίζει ήδη αύριο στη Βιέννη, όπου θα συναντηθούν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης.
«Θα έχουν σίγουρα στα χέρια τους όλα τα στοιχεία που συνέλεξε η τρόικα» είπε η ίδια πηγή. Ο στόχος τους είναι εκπονήσουν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια που θα χρησιμοποιηθούν για τις περαιτέρω αποφάσεις, πρώτον στην έκτακτη διάσκεψη των υπουργών οικονομικών για την Ελλάδα στις 13-14 Ιουνίου (είναι ακόμη ανοικτό αν θα είναι διάσκεψη της ευρωζώνης ή της ΕΕ), ύστερα στη συνάντηση του EcoFin στις 20 Ιουνίου και τέλος στη διάσκεψη κορυφής των αρχηγών κρατών στις 24 Ιουνίου. «Η τελευταία αυτή απόφαση θα έχει πολιτικό χαρακτήρα» πρόσθεσε. «Τα νούμερα θα παίξουν δευτερεύοντα ρόλο».Καμπανάκι Σόιμπλε
Το μέχρι τότε διάστημα θα είναι όμως άκρως κρίσιμο. «Είναι κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα δεν έπιασε τους στόχους κατά τον συμφωνηθέντα τρόπο» είπε παραπέμποντας στις χθεσινές (Δευτέρα 30/5) δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε αυτές ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε για «χαλαρή» πολιτική λιτότητας η οποία «δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις των διεθνών χρηματοδοτών της».
Στις διαπραγματεύσεις λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί οριστικά αν η Αθήνα είναι όντως σε θέση να αναπληρώσει τα δημιουργηθέντα κενά είτε μέσω πρόσθετων διορθωτικών μέτρων, είτε μέσω αποκρατικοποιήσεων. «Όλα είναι ανοιχτά» πρόσθεσε η πηγή. «Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τα εχέγγυα που θα παράσχει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της. Μόνο αν αποδείξει ότι θα έχει βιώσιμο χρέος, θα μπορούσε να πείσει και το ΔΝΤ».
«Φήμες η συμφωνία»
Η πηγή διέψευσε τις πληροφορίες περί «κλεισίματος του πακέτου βοήθειας» που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της τρόικας. Παράλληλα τόνισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στη βοήθεια παραμένει ανοικτό θέμα.
«Οι φήμες περί του αντιθέτου στερούνται κάθε βάσεως» πρόσθεσε. «Εμείς επιμένουμε στη συμμετοχή τους». Ο στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες στην προτεινόμενη από τη Γερμανία επιμήκυνση, έτσι ώστε να μειωθεί αντίστοιχα η επιβάρυνση του γερμανικού κράτους.
Αναφερόμενη στις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα στα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας ώστε να συναινέσουν στους όρους της βοήθειας, η ίδια πηγή τόνισε ότι η συναίνεση δεν αποτελεί υποχρεωτικό όρο. «Όμως όσο περισσότερο συναινούν, τόσο ευκολότερα θα μπορούσε να δοθεί» είπε.
«Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν, ότι η χώρα τους βρίσκεται στην κατάσταση της Ιαπωνίας αμέσως μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα. Η διακοπή της βοήθειας αποτελεί άμεση απειλή. Το αποτέλεσμα θα ήταν στάση πληρωμών όχι μόνο για τα τοκοχρεολύσια, αλλά και για μισθούς, συντάξεις, και κοινωνικές δαπάνες. Η έλλειψη συναίνεσης, υπό τέτοιες περιπτώσεις επιδεινώνει περαιτέρω τη θέση τους».
Αλλα λένε οι Αμερικανοί
Τέτοιες δραματικές «προειδοποιήσεις» έρχονται βέβαια σε πλήρη αντίθεση με τις πληροφορίες που δημοσίευσε χθες η αμερικανική «The Wall Street Journal» σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο, κάνοντας στροφή 90 μοιρών, τάχθηκε από χθες σαφώς υπέρ της βοήθειας. «Αυτή είναι και η πιθανότερη εκδοχή» έλεγε διπλωματικός αναλυτής στη γερμανική πρωτεύουσα. «Σίγουρο είναι όμως ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η γερμανική κυβέρνηση δεν θα το κοινοποιήσει. Αντιθέτως μάλλον, θα εντείνει την πίεση προς την Ελλάδα με στόχο να εκβιάσει τις μέγιστες δυνατές παραχωρήσεις».

Add To Facebook Add To Twitter Add To Yahoo Add To Reddit Fav This With Technorati Add To Del.icio.us Digg This Stumble This

Δεν υπάρχουν σχόλια: